”Yleensä koko valmennusosasto on treeneissä paikalla, sen verran mukaansatempaavaa touhua tämä on”, kertoo Pekka Vappula valmentamisesta Kissojen junioreissa

Jalkapallovalmentaja jakaa ohjeita pelaajille ennen peliä kentällä.
Pekka Vappula jakaa ohjeita P2012 joukkueelle ennen ottelua. Vappula ei omaa aiempaa valmennuskokemusta, eikä ole pelannut huipputasolla, vaan on kouluttautunut Palloliiton ja Ilves-Kissojen toiminnan avulla.

Pekka Vappula valmentaa Ilves-Kissojen junioreissa P2012 ja T2014 jalkapallojoukkueita. Vappula hyppäsi juniorivalmennukseen niin sanotusti kylmiltään, sillä hän ei omaa huipputason jalkapallokokemusta. Pekan omia lajeja ovat olleet jääkiekko ja salibandy, futista hän on seurannut tiiviisti lapsesta asti ja pelaillut lähinnä koulussa. Vappula onkin kouluttautunut Palloliiton koulutusten ja Ilves-Kissojen junioreiden mentoroinnin kautta, jossa sparrausapua on tullut 2011-syntyneiden ikäluokan päävalmentaja Jarno Soiniselta ja juniorivastaava Tuomas Karjanlahdelta.

Valmentaminen Kissoissa on ollut erittäin miellyttävää näin ”isävalmentajan” näkökulmasta. ”Olemme saaneet koottua joukkueelle useamman valmentajan, joka mahdollistaa treenien pyörittämisen tehokkaasti. Pystymme jakamaan vastuuta valmentajien kesken niin harjoituksissa kuin ylipäätään arjessa. Myös valmentajalle vapaapäivät ovat sallittuja, kun on useampi jakamassa vastuuta, mutta kylläpä tuo touhu sen verran vetää puoleensa, että yleensä on koko valmennusosasto treeneissä paikalla.” kertoo Vappula joukkueen arjesta ja valmentamisesta Kissoissa.

Tärkeintä joukkuelajeissa Pekalle oli lapsena ja nuorena voittaminen.

“Joukkueen kanssa voitetaan tai hävitään. Olemme mielestäni onnistuneet luomaan joukkueeseen hienon Kissahengen, missä lapsilla on mukava harrastaa hyvien ystävien kanssa ja tulokset osataan käsitellä oikealla tavalla tuli sitten voitto tai tappio. Tavoitteenamme on pitää joukkue kasassa pitkään, jolloin myös lapsille muodostuu pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Se joukkuehenki mikä meillä jo nyt vallitsee, on hienoa seurata vanhempana.” kertoo Pekka valmennuskokemuksistaan joukkueen parissa.

Pekka on ollut myös mukana Ilves-Kissojen juniorijoukkueiden perustamisessa. Hän kertoo, että juniorijoukkueet perustettiin, koska Tampereelta puuttui välimallin joukkue.

Kissojen juniorijoukkueissa harjoitellaan kunnolla ja tosissaan ja pelataan kilpatasolla, mutta lapselle jää aikaa harrastaa muutakin. Juniorin ei tarvitse vetää jokainen päivä nappiksia tai Kissojen verkkareita jalkaan, ellei itse halua mennä lähikentälle potkimaan.

”Tämä on myös vanhemmille ja taustoille niin sanotusti ”sopivasti kuormittavaa” toimintaa, kun aikaa jää muhunkin. Meillä on 2-3 harjoitusta viikossa ja viikonloppuisin pelaamme talvikaudella harjoitusotteluita tai turnauksia ja kesällä pelaamme niinsanottua piirisarjaa, eli ihan Palloliiton järjestämiä kilpasarjoja. Vapaapäiviä ja vapaita viikonloppuja on kauden aikana mukavasti ja heinäkuulla sarjat ovat kesätauolla, jolloin ehtii kunnolla lomailemaan”, jatkaa Vappula.

“Kaikkien tutkimusten mukaan alle 12-vuotiaiden tulisi harrastaa monipuolisesti ja tätä tavoitetta olemme pitäneet yllä. Meidän porukassa on mukana niitä, jotka voivat harrastaa myös toista lajia kilpatasolla niin halutessaan ja näin mahdollistetaan monipuolinen harrastaminen lapsille”, sanoittaa Pekka toimintaa. Tapahtumia on talvisin 2-3 kertaa viikossa, kesäisin hieman useammin.

Mutta mikä on neljän vuoden valmentajakokemuksen omaavan Vappulan mielestä valmentamisen tärkein kulmakivi?

”Tämän ikäisten juniorivalmentajana on tärkeää ottaa huomioon, että monille itse kehittymistä maailman parhaaksi tärkeämpää on yhdessäolo, kaverit ja tietysti se pelaamisesta saatava riemu. Näiden näkökulmien yhdistäminen siihen, että ollaan kilpajoukkue ja harjoitellaan tavoitteellisesti yhdessä joukkueena, yhteisillä pelisäännöillä takaa varmasti pitkällä aikavälillä junioreille mielekkään ja positiivisen jalkapallokokemuksen ja mahdollistaa vielä myöhemmällä iällä tavoitteellisen jalkapallouran rakentamisen, mikäli juniori niin haluaa”, päättää Vappula pohdintansa.