Parhaat kaverit, pelin nautinto vai voittaminen? Ilves-Kissojen junioritoiminnassa harjoitellaan tavoitteellisesti hyvällä fiiliksellä

jalkapallovalmentaja jalkapallomaalin verkon takana katsoo sivulle
Jarno Soininen kertoo valmentamisesta Kissajunioreissa – ”Pelin ja hyvän fiiliksen kautta, ilolla eteenpäin”. Kuva: (c) Maija Heikura

Ilves-Kissat on kasvattanut Tampereella junioritoimintaansa vahvasti viime vuodet. Päämäärä on pelata kilpasarjoissa tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa. Liikunnan ja futiksen tuoma ilo saa näkyä. Ilves-Kissoilla on talvisin käytössään Sarankulmassa Kissat-Halli, mikä tuo talviharjoitteluun junioreille loistavat olosuhteet. 

Jarno Soinisen jalkapalloura alkoi Ruotsissa lapsena asuessa siitä, että “kaverilla oli niin hienot verkkarit”. Aluksi futiksessa kaverit ja itse pelaaminen olivat tärkeimpiä. Myöhemmin jalkapallo lajina alkoi kiinnostaa ja Jarno huomasi myös pärjäävänsä ja harjoittelusta tuli tavoitteellisempaa. Vasta myöhemmässä iässä jäivät muut lajit lentopallo ja tanssi pois kuvioista. Jarno on pelannut futista kaikissa sarjoissa seiska-divarista Veikkausliigaan ja kaikkea siltä väliltä ja keskittyy nyt lasten jalkapallon valmentamiseen ja valmentaa Ilves-Kissoissa P12 eli 2011 syntyneitä poikia.

“P12 joukkue on menossa koko ajan tavoitteellisempaan suuntaan ja toiminta muotutuu hyvään suuntaan. Tärkeää on, että jokaisella on kiva tulla harjoituksiin”, kertoo Soininen.

Hän toteaa myös, että lapset ottavat vastuuta omasta toiminnastaan ilman, että valmentajan tarvitsee huutaa mitä pitää tehdä.

”Lapsille korostetaan, että miten he treenaavat, sellaisia pelaajia heistä tulee ja näin vastuu omasta harjoittelusta kasvaa. Joukkueessa keskitytään nyt taitoharjoitteluun ja pelataan paljon, koska juuri se on lapsille mielekästä ja se tuottaa paljon kosketuksia palloon, mikä on tärkeää etenkin tässä ikävaiheessa.”

Hyvää Ilves-Kissojen junioritoiminnassa ”Japen” mielestä on myös edulliset toimintamaksut, mikä mahdollistaa kilpatasolla harrastamisen useammalle lapselle.

”Niin meillä P12-joukkueessa, kuten muissakin Ilves-Kissojen joukkueissa, annetaan aidosti myös useiden lajien harrastajille tasavertainen mahdollisuus osallistua ja saada peliaikaa. Joukkue harjoittelee kolme kertaa viikossa, joten välipäiviä on sopivasti muidenkin lajien harrastamiseen. Päällekkäisyyksien sattuessa löytyy myös joustoa toisten lajien tapahtumiin.”

Jarnon mukaan “positiivinen ilmapiiri tuo parhaan tuloksen oppimiseen”, mikä sopii hienosti Ilves-Kissojen junioritoiminnan perusperiaatteeseen ”tosissaan, mutta ei totisesti”.